Foto NAGI's: Rebase hirmutamiseks kleidike!

05 September 2010

Parmi veder le lagrime scorrenti da quel ciglio, quando fra il dubbio e l'ansia del subito periglio!


Enne tõppejäämist tekkis soov kultuuriüritusest osa saada. Ja nüüd toodi maiuspala otse tuppa kätte. Eilne/tänane märksõna on taas: "Rigoletto"- otseülekandena ja meenutustes.... 13. oktoobril 2007 käisime kahe lapsega Vanemuises seda Verdi ooperit elus esimest korda nautimas. Eriti mina. Mäletan, mul oli seljas pikk roheline teatrikleit ja lahistasin peaaegu kõik kolm vaatust nutta. Seekordki, tõvevoodis telekaekraanilt vaadates pistsin töinama niipea kui Rigoletto ja tema tütre Gilda duett "Quanto dolor!" algas...
Liiga tänapäevane, isiklik ja valus on see teema.
Sellel korral ei olnud enam asi lihtsalt tütarde emaks olemises. Kuigi ka just täna juhtus nii, et vanemad õed viisid pesamuna Inessa ning Leho Tartusse shoppama ja 4D kinno. Tõsi, meile jäeti lohutajaks pisike Roald. Kuid ooperi algusajaks polnud lapsi ikka veel tagasi ja niiviisi meenus paratamatult väimehe kehv autosõiduoskus. Enne lõpunoote valgustasid naaseva auto tuled siiski tuba, milline kergendus!
Hakkasin seekord võrdlema ka enda kui tütre suhteid peaosatäitjatega paralleelselt. Ja kuna ma juba haletsemisse olin laskunud, siis tõmbasin mõnuga edasi seda mõtet, et minul pole ei oma isa ega kasuisaga olnud eal sellist omavahelist sidet...nojaa, pirilililill, nuuks- nuuks. Ega ei teadnud tahtagi, eksole!
Vähemalt olid lapsed hästi õnnelikud ja elevil, kõik puuduolevad kooliasjad nüüd olemas ning enamgi veel. Hoolimata tõvest olin lauale seadnud värsked kreegid, küpsetanud juustu ning kohupiimaküpsiseid kuid kellelgi polnud aega maitsta, haarati tudileseatud väikemees ning läinud nad olidki.
Nüüd oli aega süveneda ja infot juurde otsida. Estonia lehelt lugesin näiteks: Ooper on kirjutatud heliloojale väga raskel perioodil, mil ta kaotas mõne aastaga oma kaks last ja naise. Teose süžee puudutas heliloojat tema isikliku traagilise kogemuse tõttu väga lähedalt ning on andnud ooperile erakordse muusikalise sügavuse.
Täpseks mõistmiseks ja kaasaelamiseks on mõistagi parim viis kogu libretto eelnevalt läbi lugeda, mina kasutasin lõiguti ka google tõlget, sest nii hea itaalia keele oskaja ma siiski pole.
Täna tuli Aivo isa, aitas jälle miskit traktorile sättida. Kanad justkui aimasid, et muist mune tahame kaasa pakkida. Tegid lausa uskumatu rekordi- 26 muna! Peaks jälle koogel- moogelit kokku kloppima, on elul hoolimata kõigest jällegi magus maik! Täna 23.50 ja 00.30 algab Rigoletto II ja III vaatuse otseülekanne ETV-st.

No comments: