28 June 2010

Kitsejuust kodustes tingimustes

Oma rändrohukitsedelt saadust olen nüüd katsetanud mitut moodi juustu saamist: küll lüpsisoojast ja mahajahutatust, rohkem ja vähem rõõsast, suurema ja vähema laabikogusega ja koos sidrunhappega piimast.
On kord õnnestunud ja kord läinud kohupiimaks aga täna arvatavasti avastasin lõpuks kõige kindlama metoodika. Kõigepealt hommikul 1,5 l hapupiima potti ja leigeks minema. Seejärel 7 l külma rõõska piima juurde. Samal ajal ikka keeduplaat küdemas. Kui käesoojast soojem, siis sorts laapi sekka ja õrnalt käega sees segada, et tekiks tera ja vadak . Nüüd pott kiiresti kogu täiega sügavkülma. Seni jätkasin laudas tänast lüpsi. Jahtunud potitäiel eraldasin enamuse vadakut hilisemaks juustu soolamiseks, misjärel juustumass uuesti pliidil sama soojaks. Kuna nüüd vedelikku vähem, käib soojenemine üsna kähku. Uuesti pott sügavkülma. Seni saab näiteks kitsed karjamaale viia. Kui parme pole. Jätkub poti väljatoomine kapist ja juustu nõrgumajätmine kuni õhtuni. Ilmselt võiks ta nüüd 12 tundi lihtsalt seista ja nõrguda aga mina panin enne blogima tulekut kera koos sõelaga vadaku soolvette ja jätsin kööki. Homme näis seda maitset. Kindlasti hakatakse juba hommikust alates vaikselt kera küljest näkkima. Peaks soolduma muidu vähemalt 12 tundi.

No comments:

Post a Comment