Foto NAGI's: Rebase hirmutamiseks kleidike!

10 June 2010

Ei ole midagi uut päikese all

Tänane päevatekst lausa jahmatas. Terve päeva on nüüd mõtted muude tegevuste kõrvalt tiirelnud ümber selle salmi, seedides seda nagu vägagi tahket rooga. Täpsem tõlge algtekstist sõnastab mõtte veel arusaadavamalt: "Tegelikult ei kulutanudki ateenlased ja seal viibivad muulased oma vaba aega muule kui millegi uue rääkimisele või kuulamisele" Pole kahtlust, et siin saab tõmmata paralleeli blogimaailmas või kus-iganes suhtlussaidil toimuvaga! Ei ole vahet, kas räägid- kuulad, kirjutad või loed. Me kõik oleme siin selleks, et endast (kuna me ise ning seega ka me tegevused on nii ainulaadsed) midagi uut teada anda ja samas ahmida infot teiste kohta! Nagu ma aru olen saanud, viskab sisselogides nii orkut, rate, facebook, twitter kui blogger ette suisa teadeteveeru sõbralisti lisatud inimeste vahepeal toimunud liigutustest: kes lisas uue pildi, kes kommentaari, muutis miskit oma profiilil vms - ikka selleks, et me läheks kohe kaema ja oma aega raiskama ning ehk isegi selle toimingu kommenteerimiseks lisavaeva nägema!
Ja mina oma naiivsuses arvasin, et jäädvustan praegusel ajastul hoogsalt arenevaid sündmusi hilisemaks meenutamiseks...kusjuures keegi isegi ei tea, kas pärast seda suurt pauku, mis nii või teisiti lähenemas on, üleilmne arvutivõrk üleüldse enam eksisteeribki! Ma pigem arvan, et ei- sest rõhuv osa maailma arvutitest olevat nakatatud teatava signaali ootel viirusega.
Hea küll, arvutid arvutiteks, me elasime sajandeid ilma nendeta. Aga palju mõtlemapanev on asjaolu, et see salm ateenlastest on kirja pandud nõks enne suure Rooma impeeriumi lagunema hakkamist, mis algas aastal 395! Kõige lihtsamast 6. klassi ajaloo materjalist võime lugeda roomlaste kõlbluse ja seejärel kogu riigi langusest.
Mis kõik sunnib väga- väga sügavalt järele mõtlema: millega mina ise olen hõivatud? Kui palju mul jääb aega väärt tegevusteks? Kas on vaja teada kõiki uudiste peensusi ja enda juhtumisi peensusteni jagada?
Kõikvõimaliku info kitsepidamise tarkustest olen suutnud praeguseks edastada. Võib küll juhtuda, et lisandub midagi uut. Aeg on selline, et nii mõnigi raudkindel asi kaotab kehtivuse. Näiteks see aasta on kitsede ja võib-olla ka muude karjaloomade jaoks erakordne oma sääsenuhtluse poolest. Enamus karjast on üle keskmise stressis pidevatest pistetest. Pole võimatu, et Eduard läkski sellesama stressi tõttu. Keegi muidugi tema vanust ka ei teadnud ega hammaste järgi uurinud. Hea, et vähemalt Kesköölt kaks Eduardi kitsetalle sain! Olin tookord sügisel veel nii kahevahel: kas jätta Kesköö seekord puhkusele või ikkagi talled teha?
Aga seda me teadsime niigi juba ammu ette, et toimub maavärisemisi, üleujutusi, sõdasid, mässe, maa reostamist, epideemiate puhanguid, vägivallakte, pereväärtuste allakäiku, hoolimatut käitumist igal tasandil...
Ei ole tõesti midagi uut päikese all.
Seega on äärmiselt oluline mitte tühja juttu tõugata, vaid tähele panna ja olla valvel toimuva suhtes. Ning hoiatada neid, kes veel hoiatamist kuulda võtavad.
Kuid pärast seda viletsust on oodata palju rõõmsamat aega, mis täidetud mõtteka tegevusega..

No comments: